از اهداف بومی سازی طرح رتبه بندی شرکت های برتر برای استان قم ، شفاف سازی و در نتیجه بهبود فضاي کسب و کار استان است. توليد اطلاعات در زمينه عملکرد بنگاه هاي اقتصادي، نتايج مفيدي براي اقتصاد استان به همراه خواهد داشت. هدف دیگری که در این طرح دنبال می شود ، اجراي رقابت بين بنگاه هاي اقتصادي و در نتیجه رشد بهره وری آنهاست همچنین از اهداف دیگر : جلب توجه سیاست گذاران و سرمایه گذاران به مزیت های موجود در بخش های مختلف اقتصادی ، ایجاد و افزایش شهرت استانی ، ملی ، بین المللی ، بنگاه های اقتصادی منطقه و محصولات آنها ، ایجاد سیستم پاداش اجتماعی برای کارآفرینان و شرکت های مولد و اهداف و مزیت های دیگری که به آنها اشاره شد ، می باشد. در اين رتبه بندي مشخص مي شود کدام شرکت ها بيشترين تاثير را بر اقتصاد استان دارند.
نحوه سنجش و انتخاب شرکتهای برتر استان نیز به این صورت خواهد بود که بزرگي شرکت ها بر مبناي معيارهایي از صورت هاي مالي آنها و ميزان فروش و درآمد شرکت ها تعيين مي شود (روشی که مشابه روشهای نوین رتبه بندی در دنیاست ، برای نمونه رتبه بندی جهاني فورچون). هر واحدی که به عنوان شرکت ثبت شده باشد، اعم از دولتی یا خصوصی ، می تواند اطلاعاتش را برای سازمان مدیریت صنعتی ارسال کند. لازم به ذکر است که مبنای رتبه بندی بر اساس صورتهای مالی حسابرسی شده است که قابل اتکا می باشد.
شاخص های مورد استفاده برای اجرای طرح ارزیابی و رتبه بندی به عنوان نمونه عبارت اند از : شاخصهاي اندازه و رشد شركت ، شاخصهاي سودآوري و عملكرد ، شاخصهاي صادرات ، شاخصهاي نقدينگي ، شاخصهاي بدهي ، شاخصهاي بازار، شاخص های اشتغال زایی ، شاخص های کیفیت و شاخص های مشتریان. همچنین هر شرکتی در گروه صنعتی خود با شرکت هایی مقایسه می شود که در همان صنعت فعالیت دارند. چون در این رتبه بندی، خود شرکت ها ذینفع هستند هزینه های مربوطه را تامین می کنند.
با تجزیه و تحلیل این اطلاعات توسط ارزیابان آموزش دیده توسط سازمان رتبه بندی بر اساس شاخص های و مقیاس های مختلف انجام شده و برگزاری مراسم معرفی و تقدیر از شرکت های برتر با حضور مقامات کشوری و استانی تنظیم خواهد شد و نتایج برای دسترسی و اطلاع عموم مردم از طریق رسانه اطلاع رسانی خواهد شد. البته لازم به ذکر است که اسناد و صورتهای مالی که توسط شرکت محرمانه تلقی شود ، نزد سازمان هم به همین صورت خواهد بود و صرفا نتایج حاصل از مقایسه شرکت ها با توجه به معیار های معرفی شده انتشار داده خواهد شد.
مدیران شرکت ها می توانند علاوه بر اینکه اطلاعات ضروری و مورد نیاز خود را جهت ارتقاء کیفیت و
جایگاه شرکت و نیز پوشش نقاط ضعف واحد خود را در فضای شفاف کسب و کار بدست می آورند ، به اطلاعات مهمی از جمله جایگاه واحد خود در برابر سایر شرکت ها ، بررسی نقاط قوت و ضعف و مزیت های خود و سایر بنگاهها دست پیدا کنند و می توانند آگاهانه و در شرایط شفاف در مسیر بهبود کسب و کار خود گام بردارند. همچنین ، طی همایشی که با حضور مقامات کشوری و استانی برگزار می گردد ، از واحدهای برتر به دست پر کفایت مسئولین ، تقدیر و جهت اطلاع عموم مردم از طریق رسانه ها و نیز انتشارات و مجلات سازمان مدیریت صنعتی اطلاع رسانی خواهد شد. صنایع برتر استانی در دوره های آتی برای رتبه بندی در سطح ملی معرفی می شوند که تمامی اینها مشوق قوی و موجب ایجاد انگیزه برای مدیران و بالفعل کردن پتانسیل های بالای تولیدی استان و افزایش اشتغال زایی و تولید خواهند شد.
از جمله مزایای دیگر این طرح دسترسی اطلاعات ضروری برای سیاست گذاران است. با وجود یک منبع اطلاعاتی کارشناسی شده سیاست گذاران با توجه به شاخص مورد نظر خود تصمیمات مربوط به سیاست گذاری های لازم جهت رشد و ارتقاء فعالیت مورد نظر و تصمیمات مربوط به بهبود وضعیت آن فعالیت ، تصمیمات لازم را (اعم از : فراهم کردن فضای کسب و کار برای شرکت های کوچک و برداشتن موانع مقابل این شرکت ها و حمایت های لازم از شرکت های بزرگ و سایر سیاست گذاری های اقتصادی) اتخاذ نمایند.
همچنین این طرح برای سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان می تواند بسیار مفید باشد . سرمایه گذاران و اعتباردهندگان با توجه به شاخص های انتخابی خود و نیز با توجه به تفکیکی که میان گروه های تولیدی لحاظ خواهد شد ، اولا ، سرمایه گذاری و اعطای اعتبار در فضای شفاف اتفاق می افتد که این مهم باعث افزایش رغبت سرمایه گذاران به سرمایه گذاری و اعتبار دهندگان به اعطای اعتبار می گردد و در نتیجه ی رشد سرمایه گذاری ، اشتغال زایی و رشد تولید استان افزایش خواهد داشت. ثانیا ، سرمایه و اعتبار به سمت و سویی می رود که مزیت های بیشتری داشته باشد و این مهم نیز خود موجب تلاش شرکت ها جهت افزایش رقابت پذیری و بهبود مزیت ها و تلاش در مسیر برطرف سازی نقاط ضعف می گردد.
سازمان مدیریت صنعتی با بیش از نیم قرن تجربه در حوزه ی مدیریت و 20 سال تجربه در حوزه ی رتبه بندی شرکت های برتر، این طرح را برای استانهای قزوین ، آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی ، اردبیل و .... انجام داده و نتایج آن را بصورت مجلات و گزارشات انتشار داده است که در سایت سازمان بصورت تفصیلی موجود است و نسخه ای از نتایج آن برای نمونه تقدیم حضور خواهد شد.
در نهایت با توجه لزوم شفافیت اطلاعات هم برای مسئولین سیاست گذاری ، سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان و هم برای مدیران شرکت ها و با توجه به منفعت ها و مزیت های طرح برای مسئولین سیاست
گذاری ، سرمایه گذاران ، اعتبار دهندگان ، مدیران و نیز مردم ، همچنین با توجه به مزایای قابل توجهی که این طرح برای استان قم که می تواند از دیگر استانهای پیشگام برای اجرای این طرح باشد ، به ارمغان می آورد و می تواند نقش بسیار مفیدی در جهت اشتغال زایی و ارتقاء نرخ رشد و تولید داشته باشد ، از استاندار محترم استان مقدس قم تقاضای حمایت در مسیر اجرای این فرآیند موثر ، مفید و مهم داریم. امید است اجرای منظم و سالانه طرح که با حمایت فعال و مشارکت موثر مردم، بنگاه های اقتصادی و نهادهای حاکمیتی منطقه به عنوان ذینفعان آن صورت می پذیرد ، دستیابی به اهداف متعالی آن را موجب گردد.
لازم به ذکر است که اطلاعات به صورت تفصیلی در طرح جامع تنظیم و تدوین شده است.
امید است با حمایت و نظر مساعد دستگاه های مسئول و مرتبط بتوانیم گامی موثر در جهت پیشرفت استان برداریم، و در مسیر علم و دانش حرفه ای جهت ارتقاء شاخص های توسعه اقتصادی استان در کشور ، پیشرو باشیم.